EgészségesBetegségek.hu

Ízületek Felépítése

Ízületek Felépítése: Csontjaink ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az ízületek izmok mozgatják. Az ízületet összekapcsolódó csontok alkotják.
Ízületek Felépítése
Ízületek Felépítése: Csontjaink ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az ízületek izmok mozgatják. Az ízületet összekapcsolódó csontok alkotják: egy homorú,ízületi ároknak nevezett csontfelszín (vápa), és egy domború ízületi fej. Az ízületi felszíneket nagyon sima üvegporc borítja. Az ízületet kívülről rostos, kötőszövetes ízületi tok fogja körbe. Az ízületi tok ízületi folyadékot termel,amely tápanyagokat tartalmaz Ez a folyadék az ízületi porcot táplálja és kenőanyagként síkosítja az ízületi felszíneket, csökkenti a súrlódást és a rázkódást - az ízületre mért fizikai behatások erejét. Az ízületi szalagok mozgás közben megakadályozzák az ízület extrém mozgását és biztonságos pozícióban rögzítik az ízületet főképp azokban az irányokban amerre nem szabad túlságosan elmozdulnia.
Az ízületek károsodása sajnos nem helyreállítható 100%-ban ezért nagyon vigyázz rájuk! Érdemes észben tartani, hogy mozgás közben a legnagyobb erők a térdre és a gerincoszlopra hatnak. MIndig melegítsd be ezen területeket sportolás előtt, hogy a terhelés ne sérülékeny, hideg állapotban érje az ízületeket! Ha nem tudod, hogyan kell szakszerűen és hatásosan bemelegíteni, használhatod a FitFive vonatkozó "Tetőtől-Talpig-Torna" gyakorlatsorát is.
A gerincoszlop porckorongjai napközben összenyomódnak, ezért este, lefekvéskor alacsonyabbak vagyunk, mint reggel ébredéskor. Az ülőmunka különösen ártalmas lehet a porckorongoknak mert a mozgáshiány következtében hosszú ideig maradnak ugyanabban a helyzetben összenyomódva, ugyanakkor a hátizmok is elsatnyulhatnak a mozgásszegény életmód miatt. A gerincsérv sok esetben az ülőmunkára és a hirtelen terhelések kombinációjára vezethető vissza. A gerinced -egész tested tartóoszlopának- egészsége érdekében próbáld ki a FitFive hát és gerincgyakorlatait!
AZ ALOLDALAK TARTALMÁBÓL:
1
Ízületek Felépítése: Csontjaink ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az ízületek izmok mozgatják. Az ízületet összekapcsolódó csontok alkotják.
2
Az ízületi gyulladás más néven arthritis az ízületeket érintő betegségek egy csoportja.