EgészségesBetegségek.hu

Érszűkület Tünetei

Az érszűkület a következő tünetekkel jár: végtagokon jelentkező fájdalom, görcs (pl. lábszárgörcs), hideg, elkékült, elszínezodött végtagok, szédülés, fejfájás vagy súlyosabb esetben féloldali bénulás, beszédzavar.
Érszűkület Tünetei
Az érszűkület a következő tünetekkel jár: végtagokon jelentkező fájdalom, görcs (pl. lábszárgörcs), hideg, elkékült, elszínezodött végtagok, szédülés, fejfájás vagy súlyosabb esetben féloldali bénulás, beszédzavar.Az érelmeszesedés által okozott érszűkület alattomos betegség. Az érszűkület mindaddig nem jár súlyos tünetekkel, amíg a fokozatosan beszűkülő erek ellátják feladatukat és el nem záródnak. A szűkület helyétől függően jelentkeznek az alsóvégtagi fájdalmak, vádligörcsök, csípőtájéki fájdalmak. Ha a betegség diagnosztizálatlan, mindez mozgásszervi, reaumatológiai problémának is tűnhet. Ahogy a betegség súlyosbodik, egyre fárasztóbbá válik a járás a vádliban, combban, csípőtájékon jelentkező görcsös fájdalom miatt. A láb zsibbadása és a végtagok hőmérséklete közti különbség is a vérellátás elégtelenségét mutathatja. Vérnyomásmérés eredmény is utalhat érszűkületre (pl. ha különbözik a kézen és a lábon mért vérnyomás). Röntgenvizsgálat is kimutatja az érelmeszesedést.

Az érszűkület korai felismerését segíti egy magyar találmány is: az arteriográf azaz érfalvizsgáló.
Az arteriográf segítségével az érelmeszesedés a lehető legkorábban diagnosztizálható: még az érbelhártya-károsodás stádiumában felhívja a figyelmet a veszélyre. Az arteriográf magyar találmány, alkotója egy magas vérnyomás kutatásával foglakozó orvos, dr. Illyés Miklós. A vizsgálat fájdalommentes, a vérnyomásméréshez hasonlít: 3-4 mérés után egy számítógépes program 10-15 perc alatt képet alkot az érbelhártya állapotáról és az érfalak rugalmasságáról.
Az ultrahangos, CT- és MR-vizsgálatokkal a nyaki verőerek falának állapotát vizsgálják. A nyugalmi és terheléses EKG vizsgálat a szívkoszorúerek állapotáról ad információkat. A 24 órás vérnyomás és EKG (Holter) vizsgálattal követik nyomon keringési rendszer ingadozásait és reakcióit. Az érfestéses vizsgálat során speciális kontrasztanyag befecskendezése után készítenek felvételeket az erek állapotáról.
AZ ALOLDALAK TARTALMÁBÓL:
1
Az érszűkület egy keringési, érrendszeri betegség, melynek során az artériás rendszer bármely részén valamilyen okból szűkület alakul ki és ez adott területen tápanyag és oxigénhiányt okoz, súlyosbodásával az ér elzáródik és ez szövetelhalást okoz.
2
Az érszűkület a következő tünetekkel jár: végtagokon jelentkező fájdalom, görcs (pl. lábszárgörcs), hideg, elkékült, elszínezodött végtagok, szédülés, fejfájás vagy súlyosabb esetben féloldali bénulás, beszédzavar.
3
Az érelmeszesedés és az érszűkület megelőzésében, kezelésében fontos az egészséges életmód: rendszeres mozgás, az egészséges, állati zsírokban szegény táplálkozás, dohányzás abbahagyása.