EgészségesBetegségek.hu

Bélgyulladás

A bélgyulladás a vékonybél, a vastagbél, a vakbél vagy a végbél akut vagy krónikus gyulladása.
Bélgyulladás
A bélgyulladás a vékonybél, a vastagbél, a vakbél vagy a végbél akut vagy krónikus gyulladása. Leggyakoribb tünetei: hasi fájdalom, görcsök, hasmenés (élénk bélzörejek mellett erjedéses, rothadásos híg bélsár), kiszáradás és láz. A hosszantartó hasmenés kiszáradást, lesoványodást, vérszegénységet okozhat. A bélgyulladást általában az elfogyasztott táplálékkal a szervezetbe bekerült patogén mikroorganizmusok okozzák.
AZ ALOLDALAK TARTALMÁBÓL:
1
A fáradtság sok betegség gyakori kisérője: az immunválasz, a kórokozókkal való harc vagy a regeneráció kimeríti a szervezetet. A tartós, állandó fáradtság azonban sok esetben utalhat a háttérben meghúzódó, diagnosztizálatlan betegségre, problémára.
2
Az alvászavar (disszomnia) az alvási szokásokkal kapcsolatos egészségi problémák gyűjtőneve. Egyes alvászavarok elég súlyosak ahhoz, hogy megzavarják az ember normál testi, szellemi és érzelmi működését, ezeket poliszomnográfiai vizsgálattal szokták mérni.
3
Hipertoniás vagy magas vérnyomásnak számít a tartósan 140/90 feletti vérnyomás. A magas vérnyomás növeli a szív és érrendszeri betegségek és a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát valamint csökkenti a várható élettartamot.
4
A fejfájás a fej vagy a nyak felső részének fájdalmát jelenti. Maga az agyszövet nem érzékeny a fájdalomra, mert hiányoznak belőle a fájdalomreceptorok. A fejfájás eredhet az agyat védő hártyából és a koponya izmaiban, melléküregekben és vérereiben fellépő nyomásváltozásból.
5
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a hasmenést 3 vagy több laza vagy folyékony széklet egy nap alatti ürítéseként, illetve az adott egyén számára a normálisnál többszöri székletürítésként határozza meg.
6
A székrekedés egy általános gastrointestinalis probléma. A székrekedésben szenvedők széklete ritka, kemény és a székletürítés fokozott igénybevételt jelent.
7
A hátfájás (dorsalgia) a hát és a gerinc izmainak, idegeinek, csontjainak, ízületeinek fájdalma. A hátfájás helye alapján lehet nyaki fájdalom, felső hátfájás, alső hátfájás azaz derékfájás, vagy farokcsont fájdalom.
8
A középfülgyulladás (otitis externa) a külső fül és a hallójárat gyulladása. A fülgyulladás gyakorlatilag egy bőrgyulladás. A fülgyulladás oka lehet másodlagos, dermatitis (ekcéma), vagy okozhatja aktív bakteriális vagy gombás fertőzés.
9
Fülzúgásnak más néven tinnitusznak nevezzük amikor az ember hangot érzékel anélkül, hogy az a valóságban is hallható lenne (bár az objektív fülzúgás esetén valóban van zajforrás pl. egy pulzáló ér).
10
A bélgyulladás a vékonybél, a vastagbél, a vakbél vagy a végbél akut vagy krónikus gyulladása.
11
Az anyagcsere betegség más néven metabolikus szindróma olyan rendellenes állapotok kombinációja amely növeli a szív és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
12
Az aranyér a végbélcsatorna nyálkahártyája alatti párnás, finom ideghálózattal rendelkező érköteg, amely segít a széklet tartásában, ürítésében, azaz a szabályos végbélműködésben. Szervezetünk talán egyik legérzékenyebb pontja.
13
Az autoimmun betegségek olyan betegségek, melyeket az immunrendszer hibás túlműködése okoz a szervezetben természetesen jelenlévő szövetek és anyagok ellen keltett immunválasszal.
14
A cukorbetegség más néven diabetes mellitus az anyagcsere betegségek egy csoportja. A cukorbetegségben szenvedő vércukorszintje túl magas, vagy azért, mert a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy azért mert sejtek nem reagálnak a termelt inzulinra.
15
Az idegrendszer rendkívül összetett, bonyolult rendszer, amely a szervezet által ellátandó alapvető tevékenységeket szabályozza. Két fő része van: központi idegrendszer (az agy és a gerincvelő), perifériás idegrendszer (az idegrendszer minden más eleme).
16
A reumatikus betegségek az ízületek és kötőszövetek egészségi problémáit jelentik. Ez legalább 200 különféle kóros állapot gyűjtőneve.
17
A légzőszervi betegségek a légzési rendszer betegségeit jelentik. A légzési rendszer részét képezik a tüdő, a mellhártya üreg, a hörgők, a légcső, a felső légutak, valamint a légzésben résztvevő idegek és izmok. A légzőszervi betegségek súlyossága a enyhe náthától az életveszélyes bakteriális tüdőgyulladásig, tüdőembóliáig vagy daganatos betegségig terjed.
18
A pajzsmirigy egy kis mirigy, amely a nyak elülső részén található, a bőr és az izmok alatt, pont azon a helyen, ahol a csokornyakkendő lenne. Egy barnásvörös bal és jobb lebenyből álló pillangó alakú szerv.
19
A prosztata egy mirigy, amely segíti a spermatermelést. A prosztata körülöleli a húgycsövet. Egy fiatal férfi prosztatája kb. akkora, mint egy dió ez azonban a korral lassan megnő. Ha túlságosan megnő problémát okozhat, különösen 50 éves kor után.